Het team van supRmen kent de uitdaging die bij een project als deze komt kijken. supRmen projectleider Jasper Nederlof heeft dit project begeleidt:” Doordat alle gebouwen met de tuinen aan elkaar grenzen maakt dit het lastig om het project uit te voeren. Daarbij staan er in deze een aantal grote bomen, die het vliegen met drones erg lastig maken”.
Daarnaast zijn alle woningen nog bewoond. Om zo min mogelijk overlast te creëren worden alle bewoners, en omwonenden, uitgebreid geïnformeerd. In dit geval is dat gedaan door middel van een brief. In deze brief staat de datum wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. Mensen en nummerborden worden door een AI algoritme automatisch geblurd, zodat er geen inbreuk is op de privacy.
De data inwinning is gedaan vanuit de lucht met een drone en vanaf straatniveau met een extreem hoge resolutie camera. Door deze beelden met elkaar te combineren ontstaat een 3D model dat ook de onderkanten van een dakgoot of dakoverstek haarscherp in beeld krijgt. Volgens Jasper is dat onmogelijk om te doen met openbare data, of satellieten. “Dit is uiteraard toegankelijke data, maar het mist het detail waar de technische mensen juist zo naar op zoek zijn. Men wilt zeker weten of het klopt, want anders moet je toch weer naar de locatie toe. Het grote voordeel is nu dat je niet eerst een hoogwerker of een steiger hoeft te huren.” Het inwinnen van alle data heeft in totaal 1,5 dag geduurd. En dat in de winter. In de zomer zouden we nog een stuk efficiënter zijn, doordat de dagen veel langer bruikbaar licht hebben. In dit model is er een detailniveau van maximaal 2 millimeter afwijking bereikt. Op deze manier wordt de conditie van een gebouw duidelijk zichtbaar en kunnen de metingen nauwkeurig worden gedaan.
Zodra de ruwe data inwinning gebeurd is, begint de visualisatie fase. In deze volgende stap worden de foto’s geblurred of verwijderd die gevoelige informatie bevatten. Daarna worden deze beelden aan elkaar gerekend in speciale software. Volgens Jasper is dit “een soort van brei werk voor nerds” , maar zit hierin het geheim van de smid. Het is waanzinnig belangrijk dat deze processing verloopt volgens een strak protocol. Dit zorgt ervoor dat de modellen niet krom trekken, of bolvormen. Je wilt dat de 3D-modlelen betrouwbaar zijn en dat je zeker weet dat een centimeter exact een centimeter is. En niet 1,2 centimeter.
Hieruit volgt dan een compleet fotorealistisch 3D-model, dat zichtbaar is via het online supRmen visualisatie platform Omnibase. Aangezien het platform online is, kunnen de 3D modellen makkelijk gedeeld worden met alle stakeholders die bij een project betrokken zijn. Alle afspraken, uitvoerende werkzaamheden, documenten en overige informatie kan worden gekoppeld aan het supR-platform. Hierdoor is alle informatie centraal op een plek zichtbaar. Zo houden we iedereen altijd up-to-date over de voortgang van een project.