Hoe Ressort Wonen hybride NEN2767 inspecties laat maken om kwaliteit te verhogen

&
"Op het moment dat de oplossing wegvalt en mensen missen de 3D-modellen, dan zit je goed"
Klant
Ressort Wonen
Branch
Woningcorporatie
Locatie
Rozenburg, Nederland
Doel
Inspectie
Over
Ressort Wonen laat hybride NEN2767 inspecties uitvoeren om kwaliteit van inspectie van hoogbouw te vergroten en brondata op orde te krijgen.

De uitdaging

Hoe verhoogd Ressort Wonen de kwaliteit van inspecties en de brondata?

In deze klantcase richten we ons zowel op een specifiek project dat we hebben uitgevoerd voor Ressort Wonen als de langdurige samenwerking tussen Ressort en supRmen. Hierbij gaan we dieper in op de uitdagingen rond implementatie op organisatie niveau, de invloed van het gebruik van 3D-modellen op dagelijkse processen en de toekomstige samenwerking.

We zoomen in op een onderhoudsinspectie van twee complexen aan de Essendaal (groen gearceerd) in Rozenburg. Na eerder uitgevoerde projecten zag Edmond Boumeester, coördinator planmatig onderhoud en projecten bij Ressort Wonen, voor deze complexen veel mogelijkheden om een digitaal fotorealistisch 3D-model te gebruiken voor de inspectie. Dit project fungeerde als een pilot van de samenwerking tussen supRmen en Raderadvies.

Dit hoogbouwcomplex met ruim 100 woningen is lastig te inspecteren op de traditionele manier. Vanwege de hoogte en het feit dat het complex grenst aan water zijn delen van de buitengevel moeilijk bereikbaar. Zelfs met het gebruik van een hoogwerker zou de achterzijde vanwege de vegetatie en het water onbereikbaar zijn voor nadere inspectie op hoogte. Dit zorgt ervoor dat middels een traditionele inspectie grote delen niet geïnspecteerd kunnen worden waardoor het NEN2767 rapport en het MJOB minder compleet is dan wenselijk. Edmond Boumeester wilde hier graag meer grip op hebben. De vraag aan supRmen was dan ook: ‘Kunnen jullie een oplossing bieden waarmee wij van dit moeilijk te inspecteren complex een middels een 3D-model nauwkeurig element hoeveelheden, maten en conitiemetingen bepalen als basis voor de begroting?

De oplossing

De gebouwen inscannen met drones om een snel en nauwkeurig een digitaal 3D-model te realiseren waarop een inspectie kan worden uitgevoerd.

Onze oplossing bestond uit vier fasen:

  1. Het vergaren van alle beelden van het complex;
  2. Het visualiseren van deze beelden naar een fotorealistisch 3D-model;
  3. Het kwantificeren van aantallen, maatvoeringen en gebreken;
  4. Het uitvoeren van een inspectie

Vergaren

Informeren van bewoners en omwonende

We zijn gestart met het informeren van alle bewoners en omwonenden in een straal van 50 meter van het gebouw d.m.v. een uitgebreide brief over de uit te voeren werkzaamheden met gebruik van drones. Mensen en nummerborden van auto’s worden door ons algoritme automatisch geblurred, zodat er geen inbreuk is op de privacy. Dit is te vergelijken met Google Streetview.

Uitvoering op locatie

De uitvoering start met het inmeten van grondslagpunten. Deze zijn cruciaal om afmetingen en afwijkingen nauwkeurig te bepalen. Vervolgens hebben we zo’n 3.000 foto’s van het complex gemaakt. Deze foto’s werden gemaakt met hoge resolutie camera’s (100MP) vanuit de lucht én vanaf straatniveau. Op deze manier werden ook onderkanten van de balkons haarscherp en nauwkeurig vastgelegd. Ook zijn de plekken zoals daken en hoge gevels die normaal alleen met een hoogwerker te bereiken zouden zijn, nauwkeurig in beeld gebracht.

Het vergaren van alle beelden nam anderhalve dag in beslag. De beelden werden gemaakt met een detailniveau van maximaal 2 millimeter afwijking, zodat de elementen en hoeveelheden nauwkeurig kunnen worden bepaalt en er dermate veel detail in het model zit dat ook de conditie kon worden bepaald.

Visualiseren

Alle door de drone en op straatniveau gemaakte foto’s werden aan elkaar gemaakt tot een compleet online fotorealistisch 3D-model in ons cloud based platform, waarin alle details in 2D en 3D zichtbaar waren.

Alle afspraken, uitvoerende werkzaamheden, documenten en overige informatie verzamelden wij op een centrale plek in ons klantportaal. Hierdoor was alle informatie centraal op één plek zichtbaar en was iedereen altijd up-to-date over de voortgang van het project.

Kwantificeren

Alle data van het complex zijn uit het 3D-model gehaald en omgezet naar direct toepasbare informatie. Denk daarbij aan elementen en hoeveelheden, maar ook de maatvoeringen en gebreken die visueel zichtbaar zijn.

Inspecteren

Bij het bepalen van de condities van het dak en de gevels worden desk-conditiescans uitgevoerd door een van onze partners op de gemaakte foto’s en 3D-modellen. Deze desk-conditiescans zijn gecombineerd met een bezoek ter plaatsen. Voordat deze desk-conditiescan wordt uitgevoerd benoemt supRmen alle dakvlakken en elementen ten behoeve van de herleidbaarheid. Daarmee zijn ook alle aantallen en maatvoeringen bekend.

In de rapportages van de desk-conditiescans worden de voornaamste gebreken behandeld en begeleid met relevante foto’s. Bij dit project zijn de conditiescans uitgevoerd door Raderadvies.

Deze hybride vorm van inspecteren bood het beste van twee werelden. Zoals eerder benoemt zijn in het 3D-model anders onbereikbare plaatsen te inspecteren waardoor de steekproef van de inspecteur groter wordt. Hiermee kan de omvang van het gebrek beter bepaald worden en komen er ook gebreken aan het licht die anderzijds niet zouden zijn opgemerkt. Een voorbeeld hiervan is de vloerafwerking van de balkons. Deze werden op locatie goed bevonden, maar uit de drone beelden en het 3D-model bleek dat deze bij andere balkons in slechtere conditie verkeerde.

Het resultaat

Kwalitatief completere inspecties en accurate brondata die binnen de hele organisatie kan worden gebruikt.

Buiten de voordelen die de hybride vorm van inspecteren biedt is alle verkregen data breder inzetbaar. Het resultaat van de geboden oplossing;

Een NEN2767 rapport dat gebaseerd is op een hybride opname (fysiek op locatie en vanuit het 3D-model) waardoor de steekproef van de geïnspecteerde delen veel groter is.

Toegang tot accurate gegevens; kleinste details en precieze omstandigheden waren zichtbaar.

Op korte termijn grote hoeveelheid foto’s en 3D beelden van de daken en gevels te gebruiken als archief en naslagwerk.

Toegevoegde waarde voor de inspecteur om de kwaliteit conditiemeting van moeilijk bereikbare te verhogen. Dit kan vooraf aan het bezoek op locatie gedaan worden wat het bezoek gerichten en dus efficienter maakt. De aanvullende voordelen

Naast de resultaten die direct aansluiten bij de het probleem dat Ressort Wonen had, zijn er ook aanvullende voordelen, namelijk;

Overzicht van aantallen en maatvoeringen van alle gebouwelementen inclusief kwalitatief hoogwaardige beelden van deze elementen.

Het verminderen van bezoeken bij bewoners, bijvoorbeeld om op het balkon te kijken.

Mogelijkheid tot periodieke opnames en trend monitoring, waardoor inzicht in degradatie mogelijk is.Integrale oplossing; modellen kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt.

"Uiteindelijk moeten we ernaar toe dat iedereen in de organisatie die baat heeft bij het raadplegen van een 3D-model er gebruik van maakt. Op het moment dat de oplossing wegvalt en mensen missen de 3D-modellen, dan zit je goed"
Edmond Boumeester
Ressort Wonen

Langdurige samenwerking

Hoe ziet de langdurige samenwerking tussen Ressort Wonen en supRmen eruit?

Icoontje omtrent onveiligheid

Duurzaam partnerschap

Nieuwe medewerkers van Ressort zijn niet gewend om te werken met de 3D-modellen waardoor ze minder gebruikt worden dan mogelijk zou zijn. Daarom zorgen we er in een goede samenwerking voor dat we onboarding sessies organiseren waarbij iedereen zo’n twee keer per jaar zal worden meegenomen in het gebruik van het supRmen platform.

Innovatieve ontwikkeling

De samenwerking richt zich op innovatieve oplossingen die de woonervaring verbeteren en de leefbaarheid van buurten vergroten. Door kennis en expertise te delen, creëren Ressort Wonen en supRmen nieuwe mogelijkheden op het gebied van wonen, technologie en duurzaamheid.

Efficiënte procesinrichting

Ressort Wonen en supRmen optimaliseren processen om projecten efficiënter en flexibeler te maken. Door heldere afspraken en een gestroomlijnde aanpak kunnen beide partijen snel inspelen op veranderingen en blijven ze flexibel in het realiseren van doelen.

Betrokkenheid en communicatie

Heldere communicatie en een sterke wederzijdse betrokkenheid staan centraal. Door regelmatig af te stemmen en transparant samen te werken, waarborgen Ressort Wonen en supRmen dat de gemeenschappelijke doelen behaald worden en dat de samenwerking steeds verder versterkt.

Eenvoudig besparen op inspectiekosten?

Neem contact op en kom meer te weten over de besparingen en voordelen die onze oplossingen bieden.

“Weten wat de financiële voordelen zijn van accurate en complete vastgoeddata? Bereken jouw kostenbesparing.”

Jasper Nederlof
Directeur - supRmen

Plan gratis demo

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.